Skip to the main content

Over de ABVM (historie)

“60-jaar Algemene Bridge Vereniging Maassluis….
Kijken wij 60-jaar terug wat wij hebben gedaan, dan kom je namen tegen als Jan Voortmeijer die in 1960 met zijn gezin in Maassluis (Sluispolder-Oost) kwam wonen en al snel een paar mensen gevonden had voor een wekelijks bridgeavondje bij hem thuis. Hij las toen in De Schakel dat door een pas opgerichte bridgeclub een kennismakingsdrive zou worden gehouden in de kantine van Verolme Electra.

Deze vereniging vond zijn oorsprong in onderlinge bridgeavonden voor het personeel van Verolme Electra en Van der Lely, bedrijven die bij de meesten van ons wel bekend zijn.

De vereniging werd opgericht op 5 februari 1963 met als bestuursleden de heren NouwtVermaas en Luijendijk. Op 15 september 1963 werd de vereniging lid van de Nederlandse Bridge Bond. Dat moest toen netjes worden aangevraagd en de brief die terug kwam luidde (en ik citeer uit de Open Kaart van het 20 jarig bestaan):

“Het is mij een groot genoegen u namens het Bondsbestuur – te kunnen berichten, dat uw bridgevereniging, mede gelet op een daartoe strekkend advies van het district Vlaardingen, door het college is toegelaten als gewoon lid van de Nederlandse Bridge Bond.”
Hoogachtend, A.W.C. Neuteboom, administrateur

De vereniging groeide en groeide, maar vooral de dames maakten bezwaar tegen het meubilair dat stond in de kantine van Verolme. De stoelen waren niet splintervrij en de tafels niet spijkervast. En dan de toiletten enz. enz.
Zonder dames geen bridge, dus zocht men een andere locatie. Die werd gevonden in de Antoniusschool. Maar ja, dat viel bij anderen weer niet in goede aarde, met als gevolg dat het hele bestuur opstapte en alleen Jan Voortmeijer als bestuurslid overbleef. Hij formeerde een nieuw bestuur met Harm Kramer als voorzitter.
Ook toen waren er problemen van financiële aard, maar die werden opgelost en ging het bridgen weer verder.

Er werden statuten gemaakt. Ook het huishoudelijk reglement mocht niet ontbreken. En heel belangrijk; er werd het woord “Algemeen” aan toegevoegd, want de bridgevereniging was voor iedereen.

Het was in 1965 dat Riekske de Ruiter in Maassluis kwam wonen.
Toen zij een briefje in de bus kreeg van een zekere heer Wisse, die zich verdienstelijk wilde maken voor het oprichten van een multi-sportvereniging in Maassluis. “Bridge” zou daar een onderdeel van kunnen zijn. Bij haar thuis werd de 1ste vergadering gehouden, een bestuur gekozen en Bridge West ’66 was een feit.

Bekende namen van bestuursleden uit die tijd waren: Ad van RijckevorselElly CoenenKlaas Kruithof en Henk van Staalduinen, om er maar een paar te noemen. Zij begonnen daar in een bouwkeet van Elementum  te spelen en nog gratis ook.
Later gingen zij naar het zalencentrum aan de Lijsterlaan. Toen de Koningshof in 1975 haar deuren opende, moest de club daarheen, maar de prijs van de zaalhuur was veel te hoog en dat kon men niet betalen. Uiteindelijk kregen zij korting.
Wat dat betreft is er niets veranderd. De zaalhuur is nog steeds hoog.

In 1977 fuseerden beide bridgeclubs. Nee niet zomaar, de besprekingen duurden maar liefst 2 jaar. Wel bleven de competities gescheiden en speelden zij in twee locaties. Er kwam één bestuur met namen als Hugo van RietschotenJan VoortmeijerRiekske de RuiterJos PetersHarm Kappen en Jan Siewerts. Heel bijzonder was dat er ook een bestuurslid kwam die van beide verenigingen lid was, een zogenaamd dubbellid. Dat was Relinde Hummelen.

De Koningshof werd zo duur dat werd uitgeweken naar De Ark.

Ik kan nog een heleboel vertellen over:

  • het roken op de bridgeavonden. Allerlei compromissen werden afgesproken als: ‘even ronde wel‘, ‘oneven ronde niet‘ roken. Leden wilden niet meer bridgen, omdat de kleding stonk naar rook.
  • het gebruik van drank (want dat mocht in het begin niet). In de kantine van Verolme werd alleen maar koffie en thee geschonken, maar ja, een platvinkie in de binnenzak deed wonderen en liet leden soms in kennelijke staat thuiskomen.
  • de ledenaantallen (waar wij nu alleen maar van kunnen dromen): 350 bridgers speelden op twee avonden bridge, in 4/5 lijnen – de nacht van Maassluis in de Kern – viertallen wedstrijden in het district en in de nacht terug uit Hellevoetsluis was heel normaal.

Bekende namen die je tegenkomt in de Open Kaarten als: Pieter StamperiusHenny GadellaElly CappendijkDirk KouwenhovenHerman KoenenBen DolphijnHans LeijendekkersKoos van AkenAb HollemanPiet van SantenBram de JongeAd MosterdDesiree ScheffersMarianne Hanswijk en nog enkele tientallen.

Alles kunt u lezen en vinden in deze boekjes, zij liggen hier ter inzage.

Wie is er niet actief geweest binnen de vereniging?!? Kijk om je heen en zie Max van BeekConny van ManenHanny SatijnGijs JonghArno van den HeuvelIna Dallinga. Steek je vinger op en kijk… bijna allemaal. Dankzij al die mensen genoemd en niet genoemd zitten wij hier.

Vandaag halen wij herinneringen op over 60- jaar Algemene Bridge Vereniging Maassluis en genieten van een gezellig robbertje bridge met een drankje en een hapje.
Morgen is de toekomst en ook daar kijken wij naar uit, want zonder bridgen kunnen wij niet, toch?”


Met dank aan Rob van Elst die op 27 mei 2023 ter gelegenheid van het 60-jarig jubileumfeest, de geschiedenis van de ABVM afstofte.

Andere artikelen
Zomerbridgen! Je komt toch ook?

Zomerbridgen! Je komt toch ook?

Vanaf 13 juni tot en met 29 augustus kun je elke donderdagavond komen bridgen in Oud Sluys, ingang...

04/05/2024 - John Hanswijk
Wedstrijdrooster 2024-2025 bekend

Wedstrijdrooster 2024-2025 bekend

Het wedstrijdrooster voor het seizoen 2024-2025 is klaar! Je vindt de speeldata in de agenda...

03/05/2024 - John Hanswijk
Slotdrive op 25 mei. Doe mee!

Slotdrive op 25 mei. Doe mee!

We sluiten het seizoen af met een gezellige bijeenkomst! De slotdrive van dit seizoen vindt plaats...

02/05/2024 - John Hanswijk